رپورتاژ

مراحل پخت گچ

الف) پخت گچ به روش حرارت مستقیم: در این روش، شعله ی مشعل کوره در تماس مستقیم با مواد خام می باشد. این روش خود به سه نوع تقسیم می گردد:

  • پخت گچ به روش حرارت بالا (هایبرن B): مواد کلوخه ای یا درشت سنگ گچ (با دانه بندی ۴۰- ۱۰۰ میلی متر)از سیلوی ذخیره ی کوره به درون کوره ی هایبرن ریخته و توسط یک مشعل که سوخت گاز یا مازون دارد، با حرارت این کوره بنا به سختی یا سستی و جنس سنگ متفاوت است اما معمولا حرارت این کوره ۳۵۰ – ۲۰۰ درجه سانتی گراد می باشد. در این روش، سنگ گچ از انتها کوره وارد می شود. به طرف مشعل حرکت کرده و از ابتدای کوره خارج می شود. در واقع جریان حرکت بار و جهت شعله، مخالف یکدیگر می باشند. این کار باعث می شود. سنگ گچ موجود در دیوار پیش ساخته گچی به تدریج از لایه ی بیرونی به طرف داخل آن پخت شود و به خوبی نیم هیدرات شود.
  • پخت گچ به روش حرارت پایین (لوبرن B): در این کوره مواد نرمی که از زیر سرند مواد خام جدا شده اند (با دانه بندی ۱۰ – ۰ میلی متر)، وارد کوره شده و با حرارت مناسب برای این سایز سنگ گچ، توسط مشعل کوره پخته می شوند. در این روش، سنگ گچ از ابتدای کوره (نزدیک مشعل) وارد شده و به طرف انتهای آن حرکت می کند. حرکت گرمای شعله نیز از قسمت ابتدای کوره به طرف انتهای آن می باشد. در واقع حرکت بار و شعله ی مشعل با یکدیگر هم جهت بوده و باعث می شود مواد نرم به خوبی در نیم هیدرات شوند و تمام آب خود را جهت فروش دیوار گچی از دست ندهند.

حرارت این کوره بنا به سختی یا سستی و حتی رطوبت محیط متغیر و حدود ۱۵۰-۱۰۰ درجه سانتی گراد می باشد. البته حرارت کوره ها در کارخانه های تولید گچ، بنا به جنس سنگ گچ هر منطقه و اندازه ی پانل گچی و خردایش سنگ گچ درهر کارخانه متفاوت می باشد اما عموما حرارت های فوق صادق هستند.

  • پخت گچ به روش مخلوط حرارت بالا و حرارت پایین (مدیوم برن B): در این نوع کوره ها که آن ها را اصطلاحا سیستم تک کوره می نامند، مرحله ی جداسازی مواد خام با سرند وجود ندارد و مواد خام خروجی سنگ شکن نهایی که مخلوطی از سنگ گچ نرم و درشت بسته به قیمت دیوار پیش ساخته مختلف می باشند مستقیما از ابتدای کوره (سمت مشعل) وارد شده و در جهت موافق حرکت شعله به سمت انتهای کوره حرکت می کنند.

در این روش به علت اینکه ممکن است مقدار حرارت برای مواد خام نرم زیاد بوده و برای مواد خام کلوخه ای کم باشد، مواد نرم تمام آب ترکیبی خود را از دست داده و مواد کلوخه ای به خوبی نیمه هیدرات نمی شوند و گچ تولیدی از کیفیت مناسب برخوردار نمی باشد که مشخصات فنی دیوار پیش ساخته . برای رفع این نقیصه، در قسمت جلوی کوره (سمت مشعل) شبکه بندی اصطلاحا شانه ای ایجاد می نمایند . این امر باعث می شود مواد نرم داخل کوره، از فاصله ی شانه ای به سمت انتهای کوره حرکت نمایند ولی مواد درشت جلوی شبکه بندی شانه ای نزدیک مشعل متوقف شده و زمان پخت و سطح تماس آن ها با کوره افزایش یافته و بهتر پخته شوند. سپس انتهای کوره حرکت می کنند. به این ترتیب می توان این مشکل را حل نموده و هم مواد درشت و هم مواد نرم را به خوبی پخت کرد.

ب) پخت گچ به روش حرارت غیرمستقیم: در این روش، کوره به صورت دو جداره ساخته می شود . سنگ گچ خام از ابتدای کوره وارد شده، بین جداره ی داخلی و خارجی آن قرار گرفته و به سمت انتهای کوره حرکت می کند. در این سیستم هیچ گونه تماسی بین سنگ گچ و شعله وجود ندارد. جداره ی داخلی کوره سمت مشعل، باید از جنس ورق نسوز باشد تا اولا بتواند در مقابل حرارت مستقیم شعله مقاومت نماید و ثانیا بتواند گچ موجود در دیوار گچی ضد آب پشت جداره ی داخلی را به خوبی پخت نماید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 + = 19

بستن